TOPIK Sınavı Nedir?

Yabancı dil öğreniminde o dilin yeterliliğini ölçen sınavlara girmek oldukça önemli bir konudur. Nasıl ki İngilizce için IELTS, TOEFL ya da İspanyolca için DELE sınavları varsa Korece için de TOPIK sınavına yani Korece Yeterlilik Sınavı'na girmek gerekmekte.
Not: Aslında TOPIK Sınavı ifadesi yanlış; zira açılıma bakılırsa "Korece Yeterlilik Sınavı Sınavı" gibi saçma bir ifade ortaya çıkıyor, ama buna rağmen ben yazının devamında bu ifadeyi kullanmayı tercih ettim.

TOPIK Nedir?

topik-nedir

TOPIK, Korece öğrenmek isteyen, Kore'de yaşamak ya da okumak isteyen yabancılar ve yurt dışında yaşayan Korelilerin ana dil yeterliliklerini ölçmek için yapılan bir düzey belirleme sınavı. İngilizce "Test of Proficiency in Korean" (Korece Yeterlilik Sınavı) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kelime. Korece yazılışı ise 한국어능력시험 şeklinde.

İlk olarak 1997 yılında yapılmaya başlanan sınava o yıl 2500'e yakın kişi katılırken, 2012 yılında bu sayı 150.000'lere kadar ulaşmış.

İlk başlarda Temel, Orta ve Yüksek olmak üzere üç seviye şeklinde yapılırken daha sonra bu sistem iki seviyeli sisteme dönüştürülmüş. Yani: TOPIK I (Temel) ve TOPIK II (Orta, Yüksek).

topik-sinavi
TOPIK I (Temel) ve TOPIK II (Orta, Yüksek)

TOPIK Sınavı Ne Zaman Yapılıyor?

Eğer bu sınava Güney Kore'de girecekseniz, orada yılda beş kez (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim ve Kasım) yapılmakta. Türkiye'de ise her yıl iki kez Nisan ve Ekim aylarında düzenlenmekte.

TOPIK Sınav Saatleri

TOPIK Sınavı'na Başvurular Ne Zaman?

Bunun için Kore Kültür Merkezi'nin sitesindeki "Resmi Duyurular" kısmını takip etmenizi öneririm. Ancak genel bir bilgi olsun diye, bu yazıyı yazarken yapılacak olan en son sınav üzerinden örnek vermek gerekirse eğer; 16 Nisan 2016 tarihinde yapılacak sınav için başvuru tarihleri 25 Ocak 2016-12 Şubat 2016 olarak belirlenmiş.

TOPIK Sınavı Nerede Yapılıyor?

Sınav, Ankara (Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsü) ve Kayseri (Melikşah Üniversitesi) olmak üzere iki merkezde yapılıyor. İstanbul'da sınava girmek isteyenler ise Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurmaları gerekmekte.

TOPIK Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Yine yapılacak olan en son sınav üzerinden örnek vermek gerekirse eğer; sınav tarihi 16 Nisan 2016, sonuçların açıklanacağı tarih: 26 Mayıs 2016.

TOPIK Sınavı Başvuru Ücreti Nedir?

TOPIK Sınavı başvuru ücreti; TOPIK I (Temel) için 50 TL, TOPIK II (Orta, Yüksek) içinse 60 TL olarak belirlenmiş.

Detaylı bilgi isterseniz eğer; Kore Kültür Merkezi'nin resmi sitesini ziyaret edin derim: http://tr.korean-culture.org/

İleride ben de bu sınava girmek istediğimden bu blog'da TOPIK sınavıyla ilgili birçok paylaşımda bulanacağım. O yüzden takipte kalın derim.

TOPIK Sınavı Nedir? TOPIK Sınavı Nedir? Reviewed by Unknown on 22:09:00 Rating: 5

Hiç yorum yok: